Виступ начальника ДП «КЕТЦ» Гончаренкo В.І. на Колегії Держгірпромнагляду України 29.01.2010г. Друк

Шановний Сергій Олександрович,
шановні члени колегії, присутні!

 

Колектив Київського ЕТЦ за підсумками роботи за 2009 рік виконав усі показники, що передбачені фінансовим планом та не допустив серйозних зауважень до якості експертних послуг. У порівнянні з 2008 роком, експертний центр за офіційними даними Державної статистики України піднявся з 16 на 5 місце серед підприємств України державної форми власності, за що відзначений Національним сертифікатом «Державне підприємство року».

 

Виконуючи рішення підсумкової колегії Держгірпромнагляду за 2008 рік і вимоги наказу № 20 від 10.02.09 р. в ЕТЦ створено орган з оцінки відповідності систем управління безпекою та гігієною праці, в даний час завершується процес його акредитації в Національному агентстві з акредитації України.

 

За ініціативою нашого підприємства було проведено навчання групи експертів Донецького, Західного, Рівненського та Київського ЕТЦ з таких нових напрямків роботи, як лазерне, іонізуюче та радіаційне випромінювання, дезінфекція та дегазація приміщень, устаткування і т.п. Проблема тут у тому, що ці роботи, крім атомних станцій, ведуться практично в усіх медичних установах країни, а дезінфекцією і дегазацією в Україні займається понад 1,5 тисячи підприємств, але лише одиниці мають дозвіл на ці види робіт.

 

Спільно з управліннями Комітету, нашим інститутом, асоціацією «Укрексперт» найдосвідченіші фахівці центру взяли конкретну участь у розробці 12 нормативно - правових актів з охорони праці, а також реєстру спеціалізованих та експертних організацій.

 

Взагалі зроблено чимало, але має бути ще більше, тому що в нашій роботі є і певні недоліки. Необхідно:

1. Відразу ж після виходу нової постанови КМ України «Про порядок видачі дозволів» грунтовно переробити з урахуванням нових вимог «Методичні рекомендації з розроблення та оформлення експертних висновків для видачі дозволів ...» (ми вже ведемо цю роботу).

2. За 2009 рік в Україні під час використання газу у побуті сталося 100 нещасних випадків, внаслідок чого 115 чоловік загинуло. Враховуючи, що 70% всіх смертельних випадків при використанні газу в побуті, відбувається через несправність або невідповідність вимогам систем вентиляції і димохідних каналів - ми плануємо придбати новітнє діагностичне обладнання для проведення аеродинамічних вимірювань і паспортизації вентиляційних систем.

3. В цілому в 2010 році ми ставимо собі завдання оновити парк діагностичних приладів, засобів і технологій неруйнівного контролю, відповідно до вимог стандартів Євросоюзу.

4. Виходячи з того, що фахівці ДП КЕТЦ доволі часто видають негативні експертні висновки, а роботодавці не реагують на ці зауваження та продовжують працювати не усунувши їх, вношу пропозицію всім ЕТЦ в письмовому вигляді щомісячно інформувати теруправління про такі випадки.

 

Критика, висловлена на нашу адресу справедлива, ми зробимо висновки і приймемо необхідні заходи.

 

Дякую за увагу.

 

ДП "КЕТЦ" © 2000-2022
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.