Відповідальність за організацію та ведення робіт на будівельних майданчиках несуть замовник та генпідрядник Друк

В Україні триває процес встановлення нормативів на єдину платформу Євросоюзу. В рамках імплементації нормативної бази з охорони праці до законодавства ЄС прийняті нові “Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках”.

 

Документ встановлює загальні вимоги до організації охорони праці та робочих місць на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках при виконанні будівельних робіт.

 

Мінімальні вимоги поширюються на замовників, керівників будівництва, генеральних підрядників, підрядників, субпідрядників, фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно.

 

Однією з вимог є: замовник або керівник будівництва зобов’язаний не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку виконання будівельних робіт направити у територіальний орган Державної служби України з питань праці попередню інформацію про виконання будівельних робіт за формою згідно з додатком 2 до цих Мінімальних вимог в одному із таких випадків:

 

– якщо передбачена тривалість будівельних робіт перевищує 30 робочих днів і на будівельних роботах одночасно буде зайнято понад 20 працівників та фізичних осіб;

 

– якщо планований обсяг виконання будівельних робіт перевищує 500 людино-днів.

 

Організація управління з охорони праці на будівельному майданчику: якщо на будівельному майданчику будуть виконувати або виконують будівельні роботи два і більше підрядників (включаючи генерального підрядника), або підрядник і фізична(і) особа(и), або фізичні особи, замовник або керівник будівництва призначає одного або кількох координаторів з питань охорони праці на стадії розроблення проектної документації на будівництво та координаторів з питань охорони праці на стадії будівництва. Координатор з питань охорони праці на стадії розробки проектної документації призначається (єдина фірма, яка проводить сертифікацію) до початку розроблення проектної документації, координатор з охорони праці на стадії будівництва призначається до початку виконання будівельних робіт. Допускається суміщення обов’язків координатора з питань охорони праці на стадії розроблення проектної документації на будівництво та координатора з питань охорони праці на стадії будівництва.

 

План з охорони праці будівельного майданчика розробляється одночасно з проектною документацією, завершується до початку виконання будь-яких робіт на будівельному майданчику. План повинен своєчасно виконуватися протягом всього часу проведення робіт на будівельному майданчику. Якщо змінюються умови проектної документації або умови будівництва, план повинен бути скорегований.

 

Шановні будівельники!

 

Зверніть увагу!

 

Організація діяльності органів Держпраці проводиться із суворим дотриманням вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Набрання чинності цього закону дозволило значно зменшити тиск на суб’єктів господарювання зі сторони контролюючих органів.

 

Водночас Закон передбачає високий рівень свідомості суб’єктів господарювання і відповідну дисциплінованість у неухильному виконанні законодавчих вимог.

 

Тому наголошуємо, що відповідальність за організацію та ведення робіт на будівельних майданчиках лягає на замовника та генпідрядника!

 

Управління Держпраці у Рівненській області

 

ДП "КЕТЦ" © 2000-2022
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.